Učitava se

Kucajte za pretragu

Zlatibor – beg od ambrozije

Čajetina Pogled sa Tornika uPoMoc Užički kraj

Zlatibor – beg od ambrozije

Podeli
Agencija za zaštitu životne sredine prognozira da će korovske vrste biljaka jako bujati i da će brzo ući u fazu cvetanja, ukoliko se blagovremeno ne unište agrotehničkim ili hemijskim načinima.

 Zlatibor je i dalje pogodna destinacija za boravak alergičnih osoba.Zlatibor je i dalje pogodna destinacija za boravak alergičnih osoba.

 

Agencija za zaštitu životne sredine je preporučila da se u narednom periodu suzbiju korovske biljke, pre nego što uđu u intenzivnu fazu cvetanja, a kako bi se pomoglo osetljivim osobama sa alergijskim reakcijama na polen.

Alergičnim osobama, naročito onim koje imaju problema sa ambrozijom, preporučuje se boravak na Zlatiboru, destinaciji koja u prethodnom periodu uglavnom beleži niske koncentracije polena u vazduhu.

Visoke koncentracije polena koprive su zabeležene na Zlatiboru tokom par dana prošle nedelje.Visoke koncentracije polena koprive su zabeležene na Zlatiboru tokom par dana prošle nedelje.
Merenja na Zlatiboru, koje analizira evropski sertifikovana osoba, finansira Opština ČajetinaMerenja na Zlatiboru, koje analizira evropski sertifikovana osoba, finansira Opština Čajetina

 

Godinama su na Zlatiboru izuzetno pogodni uslovi za alergične osobe. Zlatiborska mikroklima, specifične struje i rosne kiše, uz pravovremene kosidbe pre cvetanja biljaka, prema rečima rukovodioca grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjane Mitrović Josipović, obaraju koncentracije alergenog polena i čiste vazduh od zagađenja.  

U toj vazdušnoj banji u Zapadnoj Srbiji, uprkos većem broju pašnjaka, uglavnom nema povišenih koncentracija polena trava. Dosadašnja merenja pokazuju i da korovske biljke i poleni breze, tokom sezone drveća, ne prelaze granične vrednosti na Zlatiboru.

Ta planina je među prvim turističkim destinacijama u Srbiji koje mere alergeni polen. Agencija za zaštitu životne sredine od 2013. godine prati na Zlatiboru koncentracije 24 alergene vrste biljaka u vazduhu.

Alergeni poleni se uzorkuju na zlatiborskoj meteorološkoj stanici uz pomoć italijanskog aparata Lanconi. Taj oko sedam hiljada evra vredan uređaj je među dva u svetu čije rezultate, uz propratnu metodologiju, priznaje Evropska asocijacija za aerobiologiju.

–         Apsolutno imamo identičnu metodologiju kao sve zemlje u Evropi, istakla je za RAM mrežu Mirjana Mitrović Josipović objasnivši da se podaci sa 25 mernih mesta u Srbiji skladište u bazi Agencije za zaštitu životne sredine, ali i u evropskoj bazi u Beču na osnovu koje se prave karte sa rezultatima merenja u Evropi.

Na meteorološkoj stanici na Zlatiboru, postavljena klopka za polen je dovoljna za merenja na području opštine Čajetina, u radijusu od oko 50 kilometara. 
Merenja nisu automatska, kako je objasnila Mitrović Josipović. Dok se uređaj pokreće u smeru vetra, polenova zrna se lepe za traku, premazanu specifičnim silikonskim gelom.
–         Klopka ima takve tehničke karakteristike da pumpom uvlači od osam do deset litara vazduha u minuti, poput našeg prosečnog udisaja u minuti, navela je Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine kojoj zaposleni na meteorološkoj stanici iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda šalju uzorke alergenih polena.
Obrađene podatke analiziraju evropski sertifikovane osobe. Merenja finansira Opština Čajetina.
http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/18943/zlatibor–beg-od-alergenih-polena.html

Srbija je pionir, prema rečima Mirjane Mitrović Josipović, jer je prva u Evropi uvela polen kao indikator i definisala ga u Zakonu o zaštiti vazduha kao prirodnu česticu koja, kako je navela, zbog sve većeg broja zdravstvenih problema građana mora imati kontinuitet merenja, poput onih zagađivača koji su izazvani radom čoveka.

Agencija za zaštitu životne sredine u 20 mesta u Srbiji u nacionalnoj mreži stanica, uz pet u Vojdovini, prati koncentracije polenovih zrna 24 biljne vrste. Agencija ih je, prema najjačim alergenima, svrstala u tri indikatora, poleni breze, poleni trava, poleni ambrozije.

Indikatori predstavljaju broj dana u toku godine sa prekoračenjem graničnih vrednosti kvaliteta vazduha u odnosu na prisustvo polena.

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na ZlatiboruFoto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru

Polen biljaka se u toku godine javlja u tri vremenska razdoblja. Sezona drveća počinje u februaru i traje do marta. Od maja do juna je sezona trava, a od jula do oktobra se emituje polen korova. Merenja alergenih polena počinju sa prvim polenima leske, jove, čempresa, bresta, topole, a završavaju se merenjem invazivne korovske biljke ambrozije koja ima najjači alergeni potencijal.

–         Ambrozija ima 52 proteinske materije koje veoma burno reaguju sa našim komponentama u krvi i iz tog razloga su najveći simptomi i najveće tegobe, objasnila je Mirjana Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine navodeći da je za ambroziju granična vrednost 15 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, za razliku od polena breze i trava čija je granična vrednost duplo veća, 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.

Prošlogodišnja merenja koncentracija polena ambrozije pokazuju da je Zlatibor imao 448 polenovih zrna tokom čitavog merenja, dok ih je Beograd u istom periodu imao 7281, a dnevno u proseku 800 polenovih zrna te korovske biljke čija je granična vrednost 15 polenovih zrna po metru kubnom.

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru

Istakavši da jedna biljka ambrozije proizvodi od jedan do osam milijardi polenovih zrna, rukovodilac grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine je objasnila da je mapiranje na teritoriji Beograda pokazalo da po stanovniku raste od pet do deset biljaka ambrozije. Ima je u parkovskim površinama, na zapuštenim građevinskim zemljištima, u žitištima na obodu Beograda.

Mladenović: Borba protiv ambrozije na teritoriji celog Beograda
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=423595

 

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na ZlatiboruFoto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru

–         Izuzetno smo ugroženi, navela je Mirjana Mitrović Josipović dodavši da se tokom kišnih godina registruju manje količine alergenih polena, ali da uporedni podaci petogodišnjeg kretanja ambrozije pokazuju veliku razliku između Beograda i Zlatibora.

–         Ukupna količina polena u 2013. godini u Beogradu je iznosila 4183, a na Zlatiboru te iste godine ukupno 147, navela je naša sagovornica istakavši da je prošle godine tokom jednog dana u Beogradu zabeleženo 670 polenovih zrna ambrozije, što je, kako je istakla, najveća koncentracija polena od početka merenja u tom gradu. Maksimalno postignuta koncentracija polena ambrozije u danu na Zlatiboru je prošle godine iznosila 51. 

Ambroziji za sada ne odgovaraju visoke nadmorske visine, iznad 600 metara.Ambroziji za sada ne odgovaraju visoke nadmorske visine, iznad 600 metara.

Inače, prošlogodišnja merenja se ne razlikuju znatno od petogodišnjeg proseka na Zlatiboru kojem ni četinari ne povećavaju koncentracije polena u vazduhu, jer se, prema objašnjenju Mirjane Mitrović Josipović, njihova polenova zrna jako teško dižu u sloj koji udišemo.

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović
Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović
 

Kako bi se smanjila opterećenja i alergijske reakcije na polen, i na Zlatiboru su neophodne pravovremene kosidbe, zbog velikog broja pašnjaka.

–         Dva košenja pre cvetanja daju izuzetne rezultate jer ne dozvoljavaju biljci da cveta, istakla je Mirjana Mitrović Josipović objasnivši da se kontraefekat stvara ukoliko se biljke uklanjaju kada procvetaju.

Agencija za zaštitu životne sredine, prateći meteorološku prognozu, izdaje upozorenja i preporuke najmanje deset dana pre nego što pojedini alergeni poleni dosegnu kritičnu koncentraciju, uz rezultate merenja koje semaforski prikazuje na svom sajtu, po uzoru na Evropu.

Svaki četvrti stanovnik planete je ugrožen i ima problema sa alergenim polenom biljaka, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.
http://www.sepa.gov.rs/index.php?menu=303&id=1111&akcija=showExternal

Strani i domaći turisti, kako je navela naša sagovornica, sve više traže takve informacije o alergenim polenima kako bi planirali putovanja i odmore u mestima sa niskim koncentracijama, poput Zlatibora.

 
Najmanje je desetodnevna razlika između cvetanja biljaka na većoj nadmorskoj visini u odnosu na Beograd. 
Zbog kumulativnog dejstva, kako objašnjava sagovornica RAM mreže, nije svejedno da li je neko izložen povećanim koncentracijama 20 ili dva dana.

 

Boravak na otvorenom se ne preporučuje alergičnim osobama u preprodnevnim časovima, po suvom, toplom i vetrovitom danu jer su tada najveće koncentracije polena.

Najosetljiviji su stari i deca, a kod osoba alergičnih na polen i 48 sati nakon kontakta mogu nastupiti reakcije, poput kijanja, svraba očiju, otežanog disanja, promena na koži.

Za alergije od polena, za sada nema leka. Terapije pomažu kvalitet života, a mogu se smanjiti u određenoj godini, uz praćenje rezultata merenja. Poželjne su i šetnje posle kiše, promena garderobe i pranje kose nakon povratka iz prirode, poput one na Zlatiboru koja poslednjih godina sve više privlači ljude sklone polenskim alergijama, posebno iz Beograda i Vojvodine.

 Zlatibor, kao beg od alergenih polena, poslednjih godina sve više privlači ljude sklone polenskim alergijama, posebno iz Beograda i Vojvodine.
Zlatibor, kao beg od alergenih polena, poslednjih godina sve više privlači ljude sklone polenskim alergijama, posebno iz Beograda i Vojvodine.
 
Tekst je deo projekta Pogled sa Tornika. Projekat sufinansira Opština Čajetina.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

8 Komentara

 1. FranExide 01/06/2019

  Efectos Colaterales Del Viagra cialis without prescription Buying Soft Cialis On Line Amoxicillin Staph Infection Can You Get Levitra Cheap

  Odgovori
 2. FranExide 08/06/2019

  Viagra Online Miglior Prezzo Order Nizagara Online 33 ou acheter du priligy Zithromax For Syphilis

  Odgovori
 3. FranExide 16/06/2019

  Usa Pharmacy Cialis Acheter Viagra Par Paypal Tadalafil No Prescription cialis Cialis Et Periode Refractaire Solar A Propecia Compra Viagra A Reembolso

  Odgovori
 4. FranExide 24/06/2019

  Cialis 5 Mg Online Pharmacy comprar pastillas levitra buy accutane in usa Viagara Generic Amoxicillin Dosage In Dog

  Odgovori
 5. FranExide 02/07/2019

  Keflex Liquid Concentration Kamagra Gel En France Doxylamine Amoxil 500mg

  Odgovori
 6. FranExide 10/07/2019

  Buy 10 Pack Of Clomid Pills cialis 20mg price at walmart Ceallas And Viag For Sale Viagra Vente Qubec

  Odgovori
 7. FranExide 18/07/2019

  Purchase Sildenafil Citrate Canadian Pharmacy Meds Where To Order Provera online pharmacy Propecia Guia

  Odgovori
 8. FranExide 26/07/2019

  Achat De Viagra Quebec Viagra Dino Belize Pharmacy Online cheapest generic levitra no pres Prix Propecia Toulouse Viagra Auf Rechnung Kaufen Cialis Generika Rezeptfrei

  Odgovori

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×