Učitava se

Kucajte za pretragu

Uskoro se očekuje izdavanje dozvole i nastavak izgradnje zlatiborske gondole

Čajetina Pogled sa Tornika

Uskoro se očekuje izdavanje dozvole i nastavak izgradnje zlatiborske gondole

Podeli
Još uvek nisu stigle sve dozvole za zlatiborsku gondolu, ali, kako navodi direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić, Opština Čajetina je podnela zahtev Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je nadležno za izdavanje dovola.

foto izvor: Gold Gondolafoto izvor: Gold Gondola

Iz JP Gold Gondola ovog leta očekuju izdavanje dozvole za kompletnu trasu, za izgradnju međustanice i podizanja 36 stubova kako bi se realizovala IV i V faza sprovođenja projekta.

Božanić navodi da su u ovoj fazi izgradnje rešeni svi imovinsko- pravni odnosi na čitavoj trasi i da je dobijena saglasnost korišćenja parcele da bi se postavili stubovi.

–          Međutim, ono što je u ovom trenutku sporno jesu administrativne procedure koje se odvijaju u službi za kapitalne nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu oko pitanja imovine privatizovanog kominata koje nemaju veze sa Opštinom Čajetina niti na njih opština može da utiče.

Opština Čajetina, kao investitor, završila je sa izvođačima radove na početnoj stanici gondole, započete 1. maja na Obudojevici. Urađena je i završena poslednja stanica na vrhu Tornika.

foto izvor: Gold Gondolafoto izvor: Gold Gondola

Božanić navodi da je položen kablovod u dužini od 12 km od trafo stanice na Obudojevici do međustanice kod Ribničkog jezera, gde će se nalaziti buduća trafo stanica koja će električnom energijom stabdevati gondolu snage dva megavata. Božanić kaže da je za kraj jula zakazan sastanak sa izvođačima i nadzornim organom oko radova na postavljanju elektroenergetskog kabla.

Ona je za narednu godinu najavila gradnju upravne zgrade na početnoj stanici na Obudojevici. Osim toga, u saradnji sa JP „Skijališta Srbije“, u pripremi je izmeštanje ski-lifta sidro na skijalištu „Bandera“ na vrhu „Tornika“, na stazi „Zmajevac“, čime će se sprečiti ukrštanje instalacija buduće gondole i tog ski-lifta.

–           Nadamo se da će naredne godine gondola proraditi, rekla je direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić.

Podsetimo, radovi na početnoj stanici panoramske gondole na Zlatiboru su počeli 1. maja ove godine, dok su prvi radovi na izgradnji buduće gondole zvanično počeli na poslednjoj, završnoj stanici na Torniku, nakon što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jula 2017. godine izdalo Opštini Čajetina građevinsku dozvolu za tu stanicu.

Kamen temeljac za tu kapitalnu investiciju Opštine Čajetina je svečano postavljen i osveštan 19. avgusta 2015. godine na lokaciji iznad zlatiborskog pijaca. Kao znak protesta protiv, kako su navodili, sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju, u februaru i maju prošle godine održane su mobe nazvane Narod gradi gondolu.

Izgradnju panormaske žičare na Zlatiboru finansira opština Čajetina sa 13 miliona evra.

Bojana Božanić o uticaju PP Zlatibor na izgradnju gondole
–          Sama gondola se već delimično nalazi u parku prirode međutim prilikom izrade plana detaljne regulacije za gondolu je već unet nacrt parka prirode sa svojim granicama tako da što se tiče gradnje, postavljanja stanica i funkcionisanja ne bi trebalo da bude nikakvih restrikcija niti ograničenja u vezi sa parkom prirode. Videćemo na koji će se način urediti prostor na međustanici ili na krajnjoj stanici kako bi turisti i posetioci koji se voze gondolom imali zanimljive i atraktivne sadržaje ali ćemo svakako raditi u skladu sa prirodom i zahtevima i pravilima planske dokumentacije, navodi Božanić.
*Tekst je deo projekta Pogled sa Tornika. Projekat sufinansira Opština Čajetina.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×