Učitava se

Kucajte za pretragu

Sloga: Netačno da je iskorenjeno ekstremno siromaštvo

Srbija Trendovi

Sloga: Netačno da je iskorenjeno ekstremno siromaštvo

Podeli

Tvrdnja da je iskorenjeno ekstremno siromaštvo, kao i da je smanjena stopa rizika od siromaštva, veliko je licemerje, prezir i nipodaštavanje sopstvenog naroda od strane predstavnika vlasti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je očigledno da premijerka van svog blindiranog auta sa zatamljenim staklima nije skoro prolazila niti šetala kroz grad gde je sedište njenog kabineta.  

Jer da jeste, videla bi šta je ekstremno siromaštvo na svega nekoliko kilometra od Nemanjine 14, ispred pijace Zvezdara, gde svakog dana na sred Bulevara na stotine siromašnih građana Beograda prodaje polovne stvari iz svojih kuća kako bi preživeli taj dan, ističe se u saopštenju Sloge.

foto iz arhive Radio Lunefoto iz arhive Radio Lune

 

Sindkat je ukazao da esktremnog siromaštva građana nema samo u Beogradu i da je cela Srbija u realnom i velikom siromaštvu i na stotine hiljada građana svake nedelje šetnjama pokazuje nezadovoljstvo koje premijerka očito prezire, budući da je nedavno izjavila da joj smetaju protesti jer je onemogućavaju da radi u tim uslovima.

Ipak, neki rezultati predsednice vlade u iskorenjivanju siromaštva postoje, a to je iskorenjivanje siromaštva ljudi iz njenog okruženja, odnosno vladajuće većine, naveo je sindikat Sloga.

Podsetimo, nedavno je predstavljen Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva za period od 2014. do 2017, koji je vlada usvojila 27. decembra 2018.

Premijerka Ana Brnabić tada je rekla da podaci iz trećeg kvartala 2018. godine pokazuju da je stopa nezaposlenosti 11,3 odsto i dodala da je cilj vlade da ona bude jednocifrena.

U Srbiji su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i smanjena je stopa rizika od siromaštva. Rezultati u toj oblasti, i pored vidnog napretka, daleko su od željenih, rečeno je na sastanku.

Vlada Srbije primenila je niz mera u cilju smanjenja siromaštva, a to su pre svega borba protiv sive ekonomije, povećanje penzija i minimalne cene rada i ono što je najvažnije je da su te mere dale konkretne rezultate, rečeno je.

Krajem prošle godine Republički zavod za statistiku predstavio je istraživanje koje kaže da čak 25,7 građana Srbije živi na granici siromaštva.  To znači da parovi s jednim detetom žive sa tek nešto više od 28.080 dinara mesečno. Uz ovakav podatak o životu na granici bede, Republički zavod za statistiku je dao i pojašnjenje da to ne znači da je svaki četvrti stanovnik Srbije nužno siromašan, već samo ima veći rizik da to bude.

U 2014. je stopa rizika od siromaštva iznosila 25 odsto, naredne godine 26,7 odsto, a 2016. godine 25,9 odsto.

Autor: Radio Luna Izvor: Novosti

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×