Učitava se

Kucajte za pretragu

Promovisaće u Čajetini princip cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine

Čajetina Čajetina uPoMoc Užički kraj

Promovisaće u Čajetini princip cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine

Podeli
Predvideli predavanja za roditelje učenika, radionice za školarce, formiranje Saveta za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina, dva okrugla stola i nacionalnu konferenciju na Zlatiboru na kojoj će predstaviti rad svih srpskih Eko škola

Potpisavši ugovor sa organizacijom Ambasadori održivog razvoja i Memorandum sa lokalnim obrazovnim institucijama, Udruženje građana Zlatiborski krug sprovodiće u narednih devet meseci projekat Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina.

Projekat su, kako objašnjavaju, osmislili sa ciljem da podignu nivo ekološke svesti i informisanosti stanovnika Čajetine o značaju odgovornog ponašanja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, posredstvom modela cirkularne ekonomije i uspostavljanjem okvira podrške za primenu tog modela u Čajetini.

–         S obzirom na to da je Čajetina jedna od prvih opština u kojima je, od 2013. godine, zastupljen program Eko škole i da je osnovna škola Dimitrije Tucović ostvarila značajne rezultate u ovom programu, stanovnici Čajetine su već upoznati sa aktivnostima koje su tokom ovog perioda realizovane. Jedna od značajnijih aktivnosti koje su planirane ovim projektom je Nacionalna konferencija na Zlatiboru na kojoj će se predstaviti rad svih Eko škola u Srbiji, navode iz Zlatiborskog kruga dodavši da je projektom predviđeno osnivanje Saveta za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina u cilju umrežavanja svih relevantnih lokalnih faktora u radu kako bi se na lokalnom nivou planirale i sprovodile aktivnosti u vezi održivog razvoja i zaštite životne sredine. Taj Savet će, kako objašnjavaju, činiti predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, medija, biznis sektora i lokalne uprave. Projektom su predvideli i dva okrugla stola za predstavnike lokalnih institucija, civilnog sektora, biznis sektora, medija i lokalne uprave o značaju principa cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine.

–         Edukativni deo projekta predviđa organizovanje predavanja za roditelje učenika osnovnih škola u Čajetini, Mačkatu i na Zlatiboru i dece – korisnika PU Radost iz Čajetine, kao i za zaposlene u ovim ustanovama, na kojima će biti predstavljeni principi cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine i koncept izrade i upotrebe igračaka od prirodnih materijala, kružne i produžene upotrebe didaktičkih sredstava, knjiga i igračaka i negativni primeri komercijalizacije detinjstva, navode iz Zlatiborskog kruga dodavši da su za osnovce i srednjoškolce u Čajetini predviđene radionice o primeni principa cirkularne ekonomije u školi i svakodnevnom životu.

Projekat kojeg će sprovoditi Zlatiborski krug finansira Evropska unija, kao deo treće faze projekta ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu Evropske unije.

Env.net je vodeća regionalna mreža koja povezuje predstavnike svih organizacija i institucija čiji je cilj održivi razvoj i zaštita životne sredine u zemljama Zapadnog Balkana i Turske i dve partnerske organizacije iz zemalja članica EU (Italija i Belgija).
Organizacija Ambasadori održivog razvoja već godinama u Srbiji podržava aktivnosti  i inicijative kojima je cilj unapređivanje životne sredine i promocija principa održivog razvoja pre svega u obrazovanju, ali i svim drugim sferama društvenog života, podsećaju iz Zlatiborskog kruga.

–         Zlatiborski krug je organizacija koja ima značajno iskustvo u oblasti ostvarivanja ljudskih prava, organizovanja kampanja javnog zastupanja, edukaciji za održivi razvoj i brigu o deci.  S obzirom da je pravo na zdravu životnu sredinu i zdrav razvoj jedno od osnovnih ljudskih prava, u savremenom svetu koji je podložan komercijalizaciji i potrošačkim principima, neophodan je kreativan pristup obrazovanju u cilju ostvarivanja tih prava, navode iz čajetinskog udruženja objasnivši da projekat nudi koncept koji teži povezivanju svih relevantnih lokalnih činilaca u nameri da Čajetina postane primer dobre prakse u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×