Učitava se

Kucajte za pretragu

Počela kampanja Da kupovina bude milina

Srbija

Počela kampanja Da kupovina bude milina

Podeli

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije počelo je kampanju o pravima potrošača Da kupovina bude milina, kojom se obeležava 15. mart, Svetski dan potrošača.

Cilj kampanje, koja će trajati do 22. marta, je edukacija potrošača o njihovim pravima, pogotovo ako nisu zadovoljni robom ili uslogom koju su platili u trgovini ili elektronski.

U toku kampanje Da kupovina bude milina biće emitovani video spotovi na sajtu www.zastitapotrosaca.gov.rs i Jutub kanalu Ministarstva u kojima će biti reči o E-trgovini, telekomunikacionim uslugama, turističkim uslugama i trgovini na malo.

Kampanja je organizovana u okviru realizacije tvining projekta Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji koje finansira Evropska unija, a koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Madjarske i Regionalnom razvojnom agencijom Senec–Pezinok iz Slovačke od avgusta 2017. godine.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je u oblasti zaštite potrošača veliki supeh postigut u zaštiti kolektivnog interesa, jer su udruženja potrošača prva adresa kojoj se obraćaju nezadovoljni kupci.

Ministarstvo će, kako je najavila, uskoro raspisati konkurs za dodelu podsticajnih sredstava udruženjima za zaštitu potrošača za 2019. godinu u iznosu od 20 miliona dinara.

Potrošači u Srbiji se najviše žale na kvalitet obuće, usluge mobilnih operatera i turističke usluge.

Ona je istakla i da su u pripremi izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača koje treba da budu usvojene u drugoj polovini ove godione, a u pripremi je i osnovanje Nacionalnog registra za prigovore potrošača.

Foto ilustracija: Arhiva Radio Lune                                                                             Foto ilustracija: Arhiva Radio Lune

Potrebna je obuka ne samo potrošača u zaštiti njihovih prava već i trgovaca, jer je zadovoljsto potrošača i njihov benefit, kazala je Matić.
 
Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Višnja Rakić je kazala da je izrađen i predlog Strategije za zaštitu potrošača do 2024. godine i najavila da će Svetski dan potrošača biti obeležen 15. marta u Trgovačoj školi u Beogradu.

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova je ocenila da je u Srbiji dosta učinjeno u zaštiti prava potrošača, ali da je to oblast koja stalno treba da se unapređuje.

Navela je primer koliko je bilo od koristi što je Slovačka prva skrenula pažnju što se na njenom tržištu, kao i u nekim drugim evopskim zemljama, nudi roba koja je drugačijeg, odnosno slabijeg kvaliteta od one koju kupuju potrošači u najrazvijenim zemljama “stare Evrope”.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×