Učitava se

Kucajte za pretragu

Nedimović: Oko cene maline država ne može ništa

Užički kraj

Nedimović: Oko cene maline država ne može ništa

Podeli

Malinari nastavljaju protest, očekuju pojačanje, zahtevi na sastanku u Užicu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da država ne može da učini ništa kada je u pitanju cena maline, povodom protesta malinara koji su blokirali magistralni put u Prijepolju.

–         Oni traže cenu, a na to država ne može da utiče. Ne znam do kada će trajati blokada, to zavisi od njih. Ispunjeno je ono što su tražili ranije, a to je formiranje Nacionalnog saveta za malinu, kao i da se reši problem sa đubrivom. To je sve rešeno, a kod cene država ne može ništa, izjavio je Nedimović za dnevni list Alo od ponedeljka, a prenosi Beta.

Saobraćaj je potpuno obustavljen na magistralnom putu u Prijepolju koji ide ka Crnoj Gori, zbog protesta malinara.

Vozila idu zaobilazno, a to bi, prema najavma, moglo da potraje do ispunjenja zahteva malinara. Oni ni protekle noći nisu uspeli da se dogovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cenu poveća na 180 dinara. Ministarstvo im je poručilo da, kako navode, adresa za taj zahtev nije država, već da tržište diktira cenu.

Savez malinara Srbije Srpska malina, koji okuplja više udruženja iz 13 opština Zapadne Srbije, kako prenosi Tanjug, podržao je nezadovoljne proizvođače malina iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica koji treći dan blokiraju put Prijepolje-Bijelo Polje ka Crnoj Gori.

Predstavnici malinara, kako je dogovoreno, danas će prisustvovati sastanku Grupacije proizvođača svežeg i smrznutog voća u Regionalnoj privrednoj komori Užice gde će, kako kažu, još jednom izneti svoje zahteve da cena maline ne može biti niža od 180 dinara, da ona ne može biti dnevna, već akontna i da hladnjače moraju otkupiti sav rod.

Proizvođači malina tvrde da minimalna otkupna cena kilograma tog voća ne bi smela da bude niža od 1,5 evra, da bi nadoknadili troškove proizvodnje. Malinari su protestovali i prethodnih godina, tražeći pomoć ministarstava poljoprivrede i trgovine.

Podsetimo, protest u Prijepolju su organizovala udruženja poljoprivrednih proizvođača Limska dolina iz Prijepolja i Priboja i iz Užica.malinare. Malinari očekuju da im se obrati neko iz rukovodstva države i da država bude posrednik i garant u pregovorima sa hladnjačarima.

1 Komentara

  1. itsadmin 08/06/2018

    nisam malinar ali moram da odgovorim ministru jer nije u pravu.Drzava je u obavezi da zastiti svoje proizvode(kao sto su to uradili nemci sa sirom i mesom,ili holandjani sa mlecnim proizvodima)..,i to moze da ucini na nekoliko nacina: otkupom trzisnih viskova; davanjem subvencija domacem proizvodjacu( a ne tenisu koji je vec dobio subvenciju od svoje vlade,ili nekom arapinu koji je spekulant bez z

    Odgovori

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×