Učitava se

Kucajte za pretragu

Kikini dani u Užicu

Užički kraj

Kikini dani u Užicu

Podeli

Muzički i dramski program i dodela nagrada u GKC-u od 18 sati

Završno veče šeste po redu manifestacije Kikini dani se održava danas, saopštilo je Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga iz Užica.

 

Cvetom jednakosti nagradili najbolje radove
 
U okviru 6. manifestacije Kikini dani je održan novinarski konkurs Cvet jednakosti. Članovi žirija, Zorica Savić, Sonja Urošević i Biljana Kuzmanović navode da su nagradili radove koji afirmišu aktivizam osoba sa invaliditetom, osvetljavju nove teme, pomeraju granice i podstiču pozitivne promene.
   
Sveukupni pobednik ovogodišnjeg konkursa je novinar Natalija Vidić, dopisništvo RTS-a iz Užica sa pričom Igrice za decu sa autizmom.
   
TV – Igrice za decu sa autizmom – Natalija Vidić, dopisništvo RTS-a iz Užica
Priča o ocu koji  zbog govorno jezičkih problema svog deteta nije klonuo duhom, već je svoje znanje iskoristio da napravi igrice koje će biti od koristi ne samo njegovom, nego i drsreugoj deci koja se bore sa sličnim problemima, podstiče pozitivne promene i inspiracija je svima.  Ariljac Milan Popović autor je sajta “Razvojne igrice – učimo reči”, koji je za protekle tri godine posetilo više od 70.000 ljudi iz celog sveta. Ono što je Milan uradio našlo je konkretnu primenu i pomoglo deci sa teškoćama  u razvoju da lakše savladu “prepreke”. Ohrabruje činjenica da se Milan i dalje bori da pronadje način za  brže napredovanje dece sa autizmom, pokušavajući da izradi aplikaciju koja će pomoću komunikatora govoriti umesto njih. 
 
Radio – Radionice za osobe obolele od multilpla skleroze – Marija Stanković, RTV Vranje
Kako se živi kad svako jutro nosi samo neizvesnost, koliko je važno da kažete sebi ‘nema predaje’ i kako da ne klonete duhom kad živite sa neizlečivom bolešću, pričali su Vranjanci u prilogu Marije Stanković.Priča o radionicama koje se jednom nedeljno organizuju u Udruženju osoba obolelih od multipla skleroze u Vranju, ukazuje na činjenicu da je pored podrške porodice , bitno i ohrabrenje i razmena iskustva, sa onima koji se svakodnevno susreću sa istim problemima. Osećaj da ste nešto sami uradili, da ste doprineli svojoj porodici ili društvenoj zajednici, značajan je za jačanje samopouzdanja i uključivanje u sve sfere života, a ovaj prilog upravo o tome govori i afirmiše aktivizam obolelih od MPS.
 
Internet – O seksualnom razvoju mladih žena sa invaliditetom u Srbiji – Iz licnog iskustva – Marijana Čanak, Portal o invalidnosti
Ovaj tekst bavi se temom  o kojoj se retko govori, a važno je pitanje za sve žene koje žive sa nekim vidom invaliditeta. U potpuno otvorenom maniru,  razgovara se o njihovom seksualnom razvoju, i na taj način otvaraju nova pitanja, brišu tabu teme i pomeraju granice. Zanimljivo je i to što je kroz ovaj tekst promovisana  osoba koja je “živa knjiga”, čime je čitalačkoj publici predstavljen i ovaj vid komunikacije sa osobama iz marginalizovanih  grupa, koje su  spremne da odgovore na sva pitanja i približe ih onima koji su zainteresovani. Na taj način, u direktnom kontaktu, zajedno se borimo protiv predrasuda, ostvarujući razumevanje i uzajamno  poštovanje.
 
 Štampani mediji-  Neljudsko igranje, ljudskim životima, Jelena Jorgačević Kisić, nedeljnik Vreme 
 
Koleginici Jeleni Jorgačević Kisić nije promaklo saopštenje  Asocijacije za promovisanje  inkluzije, da se posle 14 godina prekida pružanje usluge stanovanja uz podršku, za osobe sa intelektualnim poteškoćama u Beogradu.
To je jedan od retkih tekstova koji se bavio konkretno ovom temom.  Da li je zalaganje za prava osoba sa invaliditetom samo deklarativno u našem društvu, i zašto je i kako  novac postao prepreka u daljem osamostaljivanju 18 osoba sa teškoćama u razvoju ? Nakon što su izgradili svoje živote, postali svesni da mogu da žive van institucije, prevazišli strah, nakon što su ispoljene predrasude društva počele ozbiljno da se krune, većina njih je  morala da se vrati u domove. Ovaj tekst ukazuje i na problem  sa kojim se susreće veliki broj osoba sa teškoćama u razvoju, gde nakon izlaska iz institucija i kako se uključiti u društvo, ako nema podrške koja im je potrebna. 

Kikini dani se održavaju u  Gradskom kulturnom centru od 18 časova.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×