Učitava se

Kucajte za pretragu

Digitalna transformacija Srbije uz podršku britanske vlade

Digitalizacija i E-uprava Srbija

Digitalna transformacija Srbije uz podršku britanske vlade

Podeli
Za projekat Digitalne transformacije od Vlade Srbije 3,2 miliona evra i britanske Vlade 2,1 milion evra

 foto izvor: ite.gov.rs/ Kao dobre primere saradnje u oblasti eUprave, ambasador Kif je naveo servis Bebo, dobro došla na svet i projekat otvorenih podataka.
 foto izvor: ite.gov.rs/ Kao dobre primere saradnje u oblasti eUprave, ambasador Kif je naveo servis Bebo, dobro došla na svet i projekat otvorenih podataka.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu predstavila je projekat Digitalna transformacija u Sbriji, za koji je Vlada Srbije odobrila 3,2 miliona evra, a britanska vlada 2,1 miliona evra.

Sa ciljem da razvije e-upravu i IT preduzetništvo, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je prošle godine inicirala projekat čiji je rezultat 800 polaznika dva kruga prekvalifikacija.

–         Iz prvog kruga od 100 polaznika već 30% rade kao programeri, a iz drugog kruga za 700 polaznika u toku je praksa nakon završetka obuke, ali se već 50 njih zaposlilo na programerskim poslovima. Najzad, od septembra pokrećemo i treći krug prekvalifikacija za 500 polaznika koji su u statusu zaposlenih, izjavio je direktor Kancelarija za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović dodaje da je projekat pomogao domaćim kompanijama da dovedu strane stručnjake za razvoj inovativnih proizvoda i rast IT startup-ova.

Fond za dobru upravu britanske Vlade je donirao 2,1 milion evra za digitalnu transformaciju u Srbiji, odnosno za strategiju razvoja e-uprave, razvoj infrastrukture eUprave i elektronskih usluga.

Podrškom Fonda za dobru upravu su finansirane konsultanske ulsuge za strategiju razvoja i koncept sekundarnog Državnog data centra koji će biti izgrađen u Kragujevcu.

–         Ovom donacijom od 2,1 milion evra za projekat Digitalne transformacije u Srbiji, kao i ostalim donacijama koje smo dali za unapređenje eUprave u ukupnoj vrednosti od 5,2 miliona evra, britanska Vlada postaje najveći međunarodni donator u oblasti eUprave u Srbiji, rekao je britanski ambassador Nj.E. Denis Kif.

Dodao je da je Britanija spremna da podrži Srbiju u njenim reformskim prioritetima, u cilju stvaranja efikasnije i transparentnije javne uprave.

Projekat Digitalna transformacija u Srbiji trajaće tri godine.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×